Sidor

21 september, 2016

Lust och känslor

- Vad tycker du om att göra? Vad är din hobby?
- Eh...

Som utmattad ska man enligt instruktionen göra mer av det man gillar för att läka.
Men om man inte har något specifikt man gör? Man kanske inte går på knyppelkurs, yogar på onsdagkvällar, eller är med i ett fotbollslag?
Man kanske rentav är lite allergisk mot att behöva ta sig iväg och passa tider när man är ledig..?

Om man inte vet vad som gör en glad och uppfylld så är det också svårt att sätta av tid till att göra det. Det kan jag se tillbaka och förstå att jag haft problem med. Helt omedvetet faktiskt. Jag sparade min egentid till allra sist, efter att alla måsten var gjorda, eftersom jag inte hade något som krävde en särskild tid i kalendern.

Jag har kommit fram till att det för mig inte är en särskild aktivitet som är positiv, utan en känsla.
Känslan att göra exakt det jag har lust med precis just när jag vill göra det. Om det så är att lösa korsord, storstäda toaletten eller påta i trädgården så är det lusten i utförandet som ger en positiv effekt.

Så för mig funkar det bäst att börja i den änden att jag tar mig tid till att känna lust. Vad känner jag för att göra? Klappa katten? Jogga? Då kan jag också komma på saker jag har lust att göra som kräver lite mer planering. Typ flytta en buske i trädgården, eller rita upp något jag vill sy. Lusten kan gå över, eller så gör den inte det. Och då har jag redan planerna klara.

Altanutsikt
Efter ett tag med att lyssna på lusten kan jag märka av ett mönster. Jag är en riktig periodare. Denna sommaren har lusten ofta lett mig till att sitta på altanen och lyssna på ljudbok, skriva och titta på utsikten. Trädgårdspåtning har också varit lustfyllt för jag har gjort det precis när jag känt för det. Nu börjar lusten vända mig mot höstkvällspromenader och tv-spel istället. Och jag längtar efter att sitta framför brasan och mysa.
Ända in i själen vill jag göra det!

2 kommentarer:

www.frkenduktig.blogg.se sa...

Och när man är sjuk är det ju så svårt att känna lust. Att ha ett intresse som man får energi av. Eftersom aktiviteter kan båda ta och ge energi och det kan vara olika från dag till dag. Jag har inte orkat ha en fast aktivitet men nu ska jag prova att sjunga i kör en gång i veckan. Eftersom jag oftast orkar vara vaken en stund på kvällen nuförtiden är det åtminstone teoretiskt möjligt. Det svåra med såna aktiviteter är ju att man helst msåte gå varje vecka och det är ju så olika från dag tilld dag vad man orkar.

Bra taktik det där med att göra det som man har lust till!

Anna Voltaire sa...

Men du gör väl helt rätt, alla har inte en miljard hobbys/intressen (som jag) utan vill bara vara. Jag tror att sysselsättning som det så fint heter är bra, om det är att vika tvätt, kratta en grusgång eller sticka vantar till Frälsis är väl sak samma. Man ska göra någt som får tankarna att vandra. Se resultat av sin ansträngning. Eller läsa en bok och få igång hjärnan.
A